Lotti
Látnivalók

Balaton Múzeum

Balaton Múzeum
Keszthely

A mi történetünk maguk a vendégeink

Ha csak egy múzeumot nézünk meg balatoni kirándulásaink során, akkor mindenképpen ez legyen az.

A keszthelyi Balatoni Múzeum hazánk legátfogóbb balatoni gyűjteménye, a természeti, történelmi, néprajzi emlékek rendkívül gazdag tárháza, ráadásul mindezeket igen változatos, izgalmas, modern, interaktív és nem utolsó sorban gyerekbarát módon mutatja be. Az állandó kiállítások mellett magas színvonalú, érdekes témájú időszaki kiállítások sora tarkítja a múzeum repertoárját.

A Balatoni Múzeum létrehozásának ötlete az 1896-os millenniumi ünnepségek idején született, és 1898-tól működött a Balatoni Múzeum Egyesület, mely évtizedeken át gyűjtögette a régió természeti, néprajzi, régészeti gyűjteményét. A főutca déli részén egy egykori hercegi telken 1925-28 között épült fel a múzeumnak máig helyt adó neobarokk épület, azonban csak 1935-ben költözött ide az első közgyűjtemény.
A II. világháború zűrzavaros éveiben a megálmodott fejlesztések elmaradtak, ráadásul az 1945-ben bevagonírozott gyűjtemény legnagyobb része egy bombatámadás során végérvényesen elpusztult. Az éveken át üresen álló épület az államosítás után végül 1949-ben lett újra gazdája a múzeumnak. Innen töretlen fejlődés jellemezte a gyűjtemény gyarapodását. A jelenleg is látható, minden mai igényt kielégítő állandó kiállítás 2009-től látható ebben a formában. 2011-ben a rangos Év Múzeuma díjat is megkapták.

Balaton Múzeum

Van még ezentúl is

Van akvárium is, így a Balatonban élő 42 halfajból megismerhetjük többek közt a kárászt, balint, csukát, bodorkát, szivárványos öklét, valamint a különböző keszegféléket és a snecik (küsz) csapatát. Az akvárium különlegessége, hogy nemcsak a víz alatti hanem – egy talajszelvény segítségével – a föld alatti világba is bepillantást enged.

Balaton Múzeum

Információk

6 éves kor alatt: ingyenes
Diákoknak 6-26 év között (diákigazolvánnyal): 700 Ft
Felnőtteknek: 1400 Ft
Korai nyugellátásban részesülőknek: 700 Ft
Nyugdíjasoknak 62-70 év között: 700 Ft
Nyugdíjasoknak 70 év felett: ingyenes
Családoknak (legalább 2 gyermek, maximum 2 felnőtt kísérővel): 700 Ft/fő
Felnőtt csoportoknak 10 fő-től: 1200 Ft/fő
Keszthelyi középiskolások: 350 Ft/fő

Nyitvatartás

Keddtől - szombatig:
9 - 17 óra között

Vélemények

Kedves hely, ár/érték arányban megfelelő. Még jövünk

Andrea, Nyugdíjas Vendég

Vélemények

Kedves hely, ár/érték arányban megfelelő. Még jövünk.

Andrea, Nyugdíjas Vendég