Lotti
Látnivalók

Csigaparlament

Csigaparlament
Keszthely

A mi történetünk maguk a vendégeink

Miskei Ilona egyedülálló alkotása, mely Guiness rekod is egyben

Miskey Ilona (1920 – 2009) kapálás közben figyelt fel arra, milyen sok csiga van faluja határában. Úny községnél (Komárom megye) kilószámra lehetett gyűjteni a csigákat. Ilonka néninek ekkor jutott eszébe, hogy kezdeni kellene velük valamit. Első alkotása egy virág volt.

Azonnal beleszeretett ebbe az aprólékos tevékenységbe, és elhatározta, hogy Mesevárat készít a gyermekeinek.3 évig dolgozott a kb. 10000 db csigából álló váron, ami évekig az udvaruk dísze volt.
A várat képeslapokról, mesekönyvekből nézte ki, és készítette el rajzokról.Nem sokkal később látott egy fényképet a Halászbástyáról, és azonnal tudta, ezt is meg akarja építeni.
A kertben, a Mesevár helyén ma a Halászbástya csigamakettje látható. Ezt Miskey Ilona a 70-es évek elején készítette el (1970-1973). A Csigavárat 1977 óta bárki láthatja, aki benéz az únyi ház kertjébe. Az épületmakett 2003-ban teljes felújításon esett át, díszkivilágítást kapott és felkerült a védett értékek listájára.

A Csigavár
3,8 méter hosszú,
1,6 méter magas és
1,2 méter széles.
Nem tudni, hány darab csigaházból készült, mert még senkinek sem sikerült megszámolnia.

Csigaparlament

Hihetelen adatok

Miskey Ilona legnagyobb és leghíresebb alkotása azonban a Csigaparlament. A néni – számos külföldi érdeklődőt visszautasítva – Túri Török Tiborra, illetve a keszthelyi Viselettörténeti Múzeum gondjaira bízta a makettet. Ahogy Ilona néni mondta, a „szorgalomnak nincs ára.” A Babamúzeumban helyet kapott Csigaparlament

1975-től 1989-ig épült
4, 5 millió csigaház felhasználásával.
Hossza 7 méter,
magassága 2,5 méter.
A csigaházak az ország különböző bányáiból valók és
28 millió éves őstengeri maradványok.

A hihetetlen kitartással készült óriásmakett különlegessége az, hogy Ilona néni minden részletre külön figyelt. A szintén képeslapok alapján készült épület árnyalataihoz, formáihoz hosszú éveken át válogatta a csigamaradványokat. Először lecsiszolta, méretre vágta őket. A sötétebb csigaházak alkották a falakat, a világosabbak a díszítőelemeket és az ablakkereteket. Az építést a kupolával kezdte, aminek csúcsán akkoriban még vörös csillag volt. Ma a magyar zászló díszeleg az épületmakett tetején. A Csigaparlamentet 1999 óta a Babamúzeumban, egy pincehelyiségben tekinthetik meg a látogatók. Addig 15 éven keresztül pajtákban, ólakban, padláson voltak az épület részei.

Csigaparlament

Információk

Keszthely belvárosában számos látnivaló várja a turistákat. A Kossuth Lajos utcán 7 rendkívüli múzeum is található. Mivel fenntartójuk és üzemeltetőjük egy, ezért elérhetőségeiket is a Keszthelyi Belvárosi Múzeumok honlapján találjuk meg. A belvárosi múzeumokkal kapcsolatos aktualitásokat a Facebookon követhetjük nyomon.

A belvárosi hét múzeum a következő:

Népviseletes Babamúzeum
Történelmi panoptikum
Csigaparlament
Vidor Játékmúzeum
Középkori Erotikus Panoptikum
Nosztalgia és giccs múzeum
Horrorárium és Kínzómúzeum

Belépők:

Teljes árú és gyermek belépőjegy 550 Ft.
Csoportos kedvezmény: 15 fő felett +1 fő ingyen látogathatja meg a múzeumot

Több múzeum megnézése esetén további kedvezmények várják a látogatókat:

3 szabadon választott múzeumban a felnőttjegy 980,- Ft,
a diákjegy (5-14 év) 650 Ft.
4 szabadon választott múzeumban a felnőttjegy
1490,- Ft, a diákjegy (5-14 év) 990 Ft.
5 szabadon választott múzeumban a felnőttjegy
1890,- Ft, a diákjegy (5-14 év) 1190 Ft.

Vélemények

Kedves hely, ár/érték arányban megfelelő. Még jövünk

Andrea, Nyugdíjas Vendég

Vélemények

Kedves hely, ár/érték arányban megfelelő. Még jövünk.

Andrea, Nyugdíjas Vendég