Lotti
Látnivalók

Festetics Helikon Taverna

Festetics Helikon Taverna
Vonyarcvashegy

A mi történetünk maguk a vendégeink

A vonyarcvashegyi Helikon Taverna épülete 1820 táján eredetileg présháznak épült, érdekessége, hogy az eredeti tervdokumentációja levéltárban fellelhető.

Festetics-uradalom épületeinek 1858. évi lajstromában is, mint „Pincze és présház`. A vonyarci pince az egyik legjelentősebb borászati Festetics-központ, innen irányították a szőlőtermesztési és borkészítési tevékenységüket. 2012–2013-ban a műemléki pincében – az eredeti szőlőtermesztési és borkészítési hagyományokhoz kapcsolódva – országosan egyedülálló, tematikus múzeumi tér került kialakításra. Ezzel egy időben a Taverna külső klasszicista homlokzata díszkivilágítást kapott.

2013 októberétől látogatható a „Da Bibere" tematikus borászati és gasztronómiai kiállítás a Helikon Tavernában. A kiállítás főbb tematikai részei a következők: 1. Térségi szőlő- és borkultúra a római kortól napjainkig, Da Bibere kancsó, Bálványprés, 2. Digitális tartalmak múzeumi érintőképernyőkön, 3. 3 dimenziós vetítőterem, 4. Környezeti nevelés és értékmentés, 5. Mindent a borkóstolásról

Festetics Helikon Taverna

Története

A vonyarcvashegyi Helikon Taverna épülete 1820 táján eredetileg présháznak épült, érdekessége, hogy az eredeti tervdokumentációja levéltárban fellelhető. Az épület szerepel a keszthelyi Festetics-uradalom épületeinek 1858. évi lajstromában is, mint „Pincze és présház". A vonyarci pince az egyik legjelentősebb borászati Festetics-központ, innen irányították a szőlőtermesztési és borkészítési tevékenységüket.
A II. világháborút követően a Festetics-présház állami tulajdonba került, egy ideig a keszthelyi termelőszövetkezet használta, majd a Zala Megyei Tanács gyermeküdülője volt. Az 1960-as évek végétől vendéglátóhelyként működött. A műemléki szemléletet figyelmen kívül hagyó átalakítások az épületben jelentős károkat okoztak.
A rendszerváltást követően az épület ugyan országos műemléki védettséget kapott, de az állagmegóvási szempontok figyelmen kívül hagyása miatt az épület az összedőlés szélére került.
Az épületet 2002-től üzemeltető magyar magánszemélyek számára a cél a kezdetektől sem csak egy turisztikai vállalkozás sikeres működtetése volt, hanem az értékmentés és értékbemutatás szempontjainak érvényesítése.
2006 és 2008 között megtörtént a Taverna épületének (külső és belső felújítás, tetőszerkezet teljes megújítása) állagmegóvó rekonstrukciója, amivel a házban egy 13 szobás panzió nyújtotta szolgáltatások váltak elérhetővé, a felújított étterem mellett. A kialakított panorámaterasz egyedi hangulatú rendezvényhelyszínné varázsolta az egykori Festetics-birtokot.
2011-től a Zenit Hotel Balaton szálloda megépítésével párhuzamosan megtörtént a Taverna külső környezetének rendezése is.
2012–2013-ban a műemléki pincében – az eredeti szőlőtermesztési és borkészítési hagyományokhoz kapcsolódva – országosan egyedülálló, tematikus múzeumi tér került kialakításra. Ezzel egy időben a Taverna külső klasszicista homlokzata díszkivilágítást kapott.

Festetics Helikon Taverna

Információk

JEGYÁRAK

Múzeumunk 2013. októberétől az alábbi jegytípusokat kínálja látogatóinknak:

Felnőtt jegy: 2000 HUF
Gyermekjegy (4-14 év): 1000 HUF
Csoportkedvezmény mértéke 10 fő felett: 10%
Green Box fotózás + nyomtatás: 600 HUF
Green Box fotózás + E-mail + Facebook: 400 HUF

A Festetics Helikon Taverna Kiállítótérben előre bejelentkezés alapján fogadjuk vendégeinket!

Nyári nyitva tartás:

Hétfő: 16:00 - 17:30
Kedd: 16:00 - 17:30
Szerda: 16:00 - 17:30

5 tételes borkóstoló 4.000,- Ft /fő, mely tartalmazza a tárlatvezetés díját is.

Minimum létszám: 4 fő

Bejelentkezés: 15:30-ig!

Vélemények

Kedves hely, ár/érték arányban megfelelő. Még jövünk

Andrea, Nyugdíjas Vendég

Vélemények

Kedves hely, ár/érték arányban megfelelő. Még jövünk.

Andrea, Nyugdíjas Vendég